5
kaw, które pokochasz w sezonie jesienno-zimowym

5 kaw, które pokochasz w sezonie jesienno-zimowym

01.

Comfort coffee

Zimą nie ma sensu szczędzić swojemu podniebieniu przyjemności. To ten moment w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy sięgać po comfort food – jedzenie i napoje, których spożywanie sprawia rozkosz. Dla kawoszy taką miłą chwilą zapomnienia będzie oczywiście pachnąca kawa, którą dzięki świetnemu ekspresowi można mieć na wyciągnięcie ręki.

Dobry ekspres to taki, który przygotowuje idealną kawę w prosty i intuicyjny sposób, a do tego ma kompaktowe wymiary i elegancką formę. Przykładem takiego sprzętu jest ekspres WMF Perfection 600, który oferuje do 21 kaw i napojów kawowych na bazie mleka. Z nim bez najmniejszego problemu przygotujesz jesienno-zimowe kawy, które rozgrzeją, przywołają świąteczną atmosferę i sprawią, że mroźny i ponury dzień będzie mógł stać się najpiękniejszym dniem w roku.

/ fot. materiały partnera
02.

Piernikowa latte

Kawa, która pachnie i smakuje niczym piernik: cynamonem, goździkami, kardamonem, to klasyka wśród zimowych kaw. Można przygotować ją na dwa sposoby: dolewając do przygotowanego w ekspresie latte syropu piernikowego (gotowego lub zrobionego własnoręcznie) albo osobno spieniając mleko, parząc espresso i łącząc je z syropem w następującej kolejności: syrop, mleko, espresso.

Syrop piernikowy:

  • 90 ml wody
  • 70 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
  • ⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kardamonu i mielonych goździków
  • 20 ml syropu klonowego

W garnku z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Dodać cynamon, imbir, gałkę, kardamon, goździki i syrop klonowy. Podgrzewać na bardzo małym ogniu przez ok. 10 min do momentu, kiedy syrop zgęstnieje.

/ fot. Adobe Stock
03.

Mocha z białą czekoladą i cynamonem

Mocha zasługuje na miano kawowego deseru. Poza mocnym espresso kryje w sobie czekoladę (w tym wypadku białą) oraz śmietankę, a gdyby komuś było mało słodkości, na wierzch można dodać jeszcze bitą śmietanę albo słodkie pianki. W tym przepisie każdy (słodki) chwyt jest dozwolony. Jeśli jednak chcesz nieco zmniejszyć kaloryczność, śmietankę możesz zastąpić większą ilością mleka, a białą czekoladę zastąpić gorzką.

  • 200 ml mleka
  • 20 ml syropu klonowego
  • 20 ml śmietanki 30 proc.
  • kilka kostek białej czekolady
  • espresso
  • do podania: bita śmietana lub pianki i mielony cynamon

Mleko, śmietankę i czekoladę podgrzewać, stale mieszając na bardzo małym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową czekoladę przelać do szklanki, dodać zaparzone wcześniej espresso. Całość ozdobić bitą śmietaną lub piankami i cynamonem.

/ fot. Adobe Stock
04.

Pomarańczowo-czekoladowa latte

Zapach pomarańczy bezsprzecznie kojarzy się z zimą i świętami. Wbrew pozorom świetnie komponuje się z aromatem kawy. A jeśli dodamy do tego gęstą, pachnącą czekoladę, otrzymamy pyszną kombinację rozgrzewających i poprawiających nastrój składników.

  • 300 ml mleka
  • espresso
  • 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 40 g gorzkiej czekolady

Odlać do garnka 70 ml mleka i na małym ogniu rozpuścić w nim pokruszoną czekoladę. Kiedy się rozpuści, przelać ją do szklanki, dodać espresso. Pozostałą część mleka delikatnie spienić z dodatkiem soku pomarańczowego. Przelać je do pozostałych składników. Udekorować startą skórką z pomarańczy. Zapach tej kawy będzie unosił się w powietrzu przez długi czas.

/ fot. Adobe Stock
05.

Korzenne chai latte

W oryginalnej wersji chai latte to mocny herbaciany napar z korzennymi przyprawami i dużą ilością mleka. Można go jednak podać także w wersji kawowej. Wystarczy przygotować w ekspresie mleczną kawę i dodać do niej przyprawy. Świetnie sprawdzi się mieszanka mielonych: imbiru, cynamonu, kardamonu i goździków w proporcjach dostosowanych do własnych upodobań smakowych.

Przyprawy nie tylko wzbogacają smak kawy, ale także dodają jej prozdrowotnych właściwości. Udowodniono, że aromatyczne korzenne dodatki wspierają metabolizm i system odpornościowy, poprawiają pracę układu krążeniowego i łagodzą dolegliwości gastryczne.

Kawowe chai latte to idealny pomysł dla zwolenników wytrawnych kaw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by w razie potrzeby nieco ją osłodzić, dodając cukier lub bitą śmietanę.

/ fot. Adobe Stock
06.

Cynamonowe espresso

Na koniec propozycja dla osób, które lubią sięgać po czarną, mocną kawę. Jej także można zrobić zimowy "tuning", choćby dodając odrobinę cynamonu. Już szczypta doda wyjątkowego aromatu i świetnie rozgrzeje. Zwolennicy mocnych smaków mogą pójść o krok dalej i sięgnąć po imbir. Do filiżanki wystarczy wsypać dosłownie odrobinę przypraw i przygotować espresso. Tak doprawiona kawa zyska mocno wytrawny smak. Dla jego złagodzenia całość można posłodzić.

W wymyślaniu przepisów na zimowe kawy ogranicza nas jedynie wyobraźnia i własne upodobania smakowe. Miłośnicy słodkich kaw mogą do woli eksperymentować z dodawaniem do nich syropów i czekolady. Zwolennicy wytrawnych smaków eksperymenty mogą przesunąć w stronę ostrych przypraw: chili, imbiru, goździków. Ważne, by uzyskany efekt był pyszny dla nas.

/ fot. Adobe Stock
07.

Dobry ekspres to dobra kawa

Niezbędny do przygotowania pysznej kawy jest dobry ekspres, taki jak WMF Perfection 600. Został stworzony przez profesjonalistów, by w domowym zaciszu można było cieszyć się smakiem kawy niczym z kawiarni. Ekspresy Perfection 600 są intuicyjne w obsłudze. Można w nich przyrządzić do 21 rodzajów kaw i napojów kawowych na bazie mleka, a także kaw na zimno oraz herbat. Można także tworzyć kawy według swojej receptury, zapisując indywidualne preferencje. Co więcej, ekspresy WMF cicho mielą kawę, mają kompaktowe rozmiary, elegancką formę, a także są wyposażone w samoczyszczący blok zaparzający oraz opatentowany system Click&Clean, który pozwala szybko i w prosty sposób wyczyścić system mleczny i inne komponenty. To bardzo cenna funkcja dla wielbicieli kaw mlecznych. Takie rozwiązania bardzo lubimy!

/ fot. materiały partnera
uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.