8 sposobów na złagodzenie bólu gardła

8 sposobów na złagodzenie bólu gardła

01.

Picie dużej ilości płynów

W przypadku bólu gardła bardzo ważne jest jego regularne nawilżanie. Nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia, warto jak najczęściej pić wodę małymi łyczkami. Dzięki temu zapewnimy stałe nawilżenie błonie śluzowej naszego gardła, co pozwoli zmniejszyć dolegliwości bólowe.

Można pić samą wodę lub herbaty ziołowe. Można też dodawać do nich sok z malin, imbir, cytrynę, czyli produkty z dużą zawartością witaminy C oraz składników korzystnie wpływających na odporność.

Według mgr. farmacji Katarzyny Butkiewicz z apteki Cefarm24: - Najlepiej spożywać napoje o temperaturze pokojowej, a unikać tych bardzo gorących.

Jeśli chcemy wspomóc się herbatami ziołowymi, wybierzmy np. kwiat lipy, liście maliny lub kwiaty czy owoce czarnego bzu. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz napotne, wspierają walkę z infekcjami dróg oddechowych, pomagają szybciej wrócić do zdrowia oraz pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Bardzo dobrze sprawdzi się też napar z siemienia lnianego (w ziarnach, niemielonego) – utworzony przez zalane ziarenka „kisiel” powlecze śluzówkę oraz zapewni nawilżenie gardła.

02.

Miód

Miód jest uznawany przez Światową Organizację Zdrowia za naturalny produkt na kaszel oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, więc można go stosować również na grypę. Łagodzi on ból gardła i zmniejsza stan zapalny. Dodatkowo działa przeciwgrzybiczo.

Miód można jeść 1–2 razy dziennie po łyżeczce albo rozpuścić go w przegotowanej i ostudzonej wodzie lub herbatce. Miodu nie wolno dodawać do gorącego płynu, gdyż wysoka temperatura pozbawia go wielu cennych właściwości.

Pamiętajmy jednak, by miodu nie podawać dzieciom poniżej 1. roku życia. Ma on właściwości uczulające, a dodatkowo grozi botulizmem u niemowląt, czyli zatruciem laseczką jadu kiełbasianego.

03.

Preparaty apteczne

W aptekach znajdziemy wiele preparatów na ból gardła – pastylki do ssania, spraye, syropy. Z reguły są one dostępne bez recepty. Jeśli nie mamy pewności, który środek kupić, zapytajmy farmaceuty.

Mgr. Katarzyna Butkiewicz doradza jak podejść do leczenia różnych objawów chorego gardła: – Jednym z pierwszych objawów jest drapanie w gardle i suchość. Warto wtedy skupić się na regeneracji i nawilżeniu śluzówki aby dodatkowo go nie przesuszać i nie pogłębić dyskomfortu.

Bardzo dobrze na ból gardła sprawdzają się preparaty z porostem islandzkim, który ma właściwości łagodzące pieczenie, zwalczające suchość i zmniejszające problemy przy przełykaniu. Ponadto powstrzymuje chrypkę i suchy kaszel.

Regularne stosowanie tego rodzaju preparatów z pewnością przyniesie ulgę w bólach gardła różnego pochodzenia.

04.

Płukanki na gardło

Na ból gardła świetne są również płukanki.

Rumianek, szałwia, kora dębu lub tymianek znakomicie odkażają, mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zmniejszają obrzęk błony śluzowej gardła i niwelują ból. Wystarczy łyżkę ziół zalać wrzącą wodą i parzyć je przez 15 minut pod przykryciem. Gardło płuczemy ostudzonym naparem.

Świetny na ból gardła jest również roztwór z sody oczyszczonej. Działa on przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie, dlatego sprawdza się w przypadku problemów z gardłem. Łyżeczkę sody rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody. Roztwór stosujemy 3–4 razy dziennie.

Również woda z solą pozwala na eliminację bakterii z organizmu. Łyżeczkę soli należy rozpuścić w szklance wody. Płukankę stosujemy kilka razy dziennie, mogą z niej korzystać dzieci już od 6. roku życia.

05.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to remedium na przeziębienie naszych rodziców i babć. Jest niezawodnym sposobem na ból gardła, choć może w dzisiejszych czasach wydaje się czymś przestarzałym. Cebula zawiera dużo witaminy C, antyoksydantów i składników mineralnych. Nie tylko poprawia odporność, ale również obniża ciśnienie oraz poziom cukru we krwi.

Syrop z cebuli mogą pić dzieci i dorośli, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy drobno posiekać 3 cebule, zasypać je połową szklanki cukru albo płynnego miodu i dokładnie wymieszać. Można dodać łyżkę soku z cytryny. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na 2–3 dni w ciepłe miejsce. Następnie przecedzamy. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

06.

Nawilżanie powietrza

Suche powietrze niekorzystnie wpływa na drogi oddechowe, w tym również na gardło. Właśnie dlatego przez cały rok powinniśmy dbać o odpowiednie nawilżenie powietrza. Jest to szczególnie ważne w czasie, gdy boli nas gardło.

Do utrzymania odpowiedniej wilgotności w pomieszczeniach (na poziomie 40–60 proc.) warto używać specjalnych nawilżaczy powietrza. Jeśli jednak wolelibyśmy uniknąć dodatkowych urządzeń elektronicznych w domu, z powodzeniem można nawilżać powietrze, kładąc wilgotne ręczniki na kaloryferach – oczywiście w sezonie grzewczym. Para wodna uwalniana w trakcie ich wysychania doskonale poprawia wilgotność.

Pamiętajmy również, by nawet zimą codziennie wietrzyć pomieszczenia. W ten sposób nie tylko poprawimy jakość powietrza w domu, ale również pozbędziemy się bakterii.

07.

Inhalacje

Dla nawilżenia gardła i zmniejszenia jego obrzęku i bólu można robić inhalacje. Wystarczy roztwór soli fizjologicznej, ale według mgr. Butkiewicz można też skorzystać z preparatów aptecznych: – Na rynku dostępne są też sole o wyższym stężeniu (hipertoniczne), które świetnie sprawdzą się przy katarze i mokrym kaszlu. Co istotne, takiej inhalacji nie wykonujemy bezpośrednio przed spaniem. Można też wypróbować sole z dodatkiem kwasu hialuronowego. Sprawdzą się szczególnie dobrze przy suchym kaszlu oraz przesuszeniu śluzówki.

Warto wypróbować również zioła. Do domowej inhalacji można stosować specjalne urządzenie, czyli inhalator lub nebulizator, do którego wlewamy sól fizjologiczną. Jeśli jednak nie posiadamy specjalistycznego sprzętu, równie dobrze możemy wykorzystać jedynie miskę. Wystarczy wlać do niej gorącą wodę, dosypać do niej ziół lub dolać olejek eteryczny, np. mentolowy. Następnie pochylić się nad nią i pozostać w takiej pozycji przez kilka minut, wdychając parę.

Dla rodziców dzieci, które nie są cierpliwe i nie usiedzą spokojnie chwili, mgr. Butkiewicz ma sprytny sposób na przeprowadzenie inhalacji:– Warto zalać tymianek wodą i gotować go bez przykrycia na małym ogniu – dzięki temu inhalacja będzie odbywać się mimowolnie podczas przebywania w pomieszczeniu.

Tego rodzaju inhalacje korzystne są również na katar, dlatego warto stosować je w czasie grypy i przeziębienia.

08.

Czosnek

Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk. Doskonale sprawdza się w czasie grypy i przeziębienia, niweluje objawy choroby, zmniejsza ból gardła. Ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego skraca czas trwania choroby. Gdy tylko czujemy, że coś złego dzieje się z naszym gardłem, zjedzmy kanapkę z ząbkiem czosnku. W ten sposób możemy zapobiec rozwojowi infekcji.

Aby wykorzystać zdrowotne właściwości czosnku, należy go pokroić, zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę. W trakcie obróbki obecne w tym warzywie S-alkilocysteina przeobraża się w allicynę, która to odpowiada za prozdrowotne działanie czosnku. W ciągu dnia można bezpiecznie spożywać 3 ząbki czosnku. Większa jego ilość może działać drażniąco na żołądek i wątrobę.

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.